DELA

Märkespengar går till hjärtstartarna

På fyra år har 100 hjärtstartare placerats ut på Åland. De räddar liv.
För fyra år sedan klarade sig bara en av tio drabbade av hjärtstopp utanför sjukhuset. I fjol var det fem av nio som överlevde.
Det visar Ålands hälso- och sjukvårds statistik över plötsliga hjärtstopp utanför sjukhuset.
– Det måste ses som ett kvitto på det målmedvetna arbete som ÅHS bedrivit inom hjärt- lungräddning, HLR, av 1 000 ÅHS-anställda samt ambulanssjukvårdarna, skriver projektledare Gunilla G Nordlund i ett pressmeddelande.
Projektet har kommit till halvtid och mycket har hänt under dessa år.
Röda Korsets Ålandsdistrikt, som är en av flera HLR-utbildare på Åland, utbildade i fjol 642 personer, varav 537 vuxna och 105 barn i så kallade plåsterkurser.
Därtill har Röda Korset haft fyra privata lärare som tillsammans utbildade 486 personer i fjol. Det betyder sammanlagt från Röda Korset Ålands distrikt 1 128 utbildade personer under 2014.
Vid projektstarten fanns ett 20-tal kända hjärtstartare på Åland.
I dag finns 128 hjärtstartare.
– Det är ett fantastiskt gott resultat! Med Åsubs hjälp att fastställa populationen har projektet nu försökt att med uppskattade 10-minuters radier runt hjärtstartarna åskådliggöra var de hjärttrygga zonerna finns på Ålandskartan – liksom även de otrygga ”vita” zonerna, skriver Gunilla G Nordlund.


Mobilapp
För att såväl lokalbefolkning som besökare lätt ska hitta sin närmaste hjärtstartare har en mobil applikation tagits fram där man med hjälp av gps-navigatorer får fram en kartbild där närmaste hjärtstartare är utmärkt. Applikationen innehåller även hjälpinstruktioner med bild och ljud.
Applikationen kan laddas ned på hjartstartare.ax
Föreningarna Vårt Hjärta, Folkhälsan och Röda Korset Ålandsdistrikt är gemensamma initiativtagare till projekt Hjärtstartare på Åland. Projektet är treårigt och till största delen PAF-finansierat, heter det i pressmeddelandet.


Nya startare
I går fick projektet ett annat tillskott.
Årligen stöttar Posten Åland olika välgörande projekt på Åland genom försäljningen av de åländska julmärkena. Av pengarna från 2014 går 4 000 euro till hjärtstartarna. Sedan Åland började ge ut julmärken år 1993 så har över 195 000 euro delats ut till olika åländska projekt.
Det finns fortfarande runt 4 000 personer som lever utanför de så kallade hjärttrygga zonerna på Åland.
Förslag på placeringar av nya hjärtstarare har kommit från allmänheten.
En jury med representanter från ÅHS, FBK/Johan Ehn, Posten Åland/Anita Häggblom, Alandia Försäkring/Anna Lind-Bengtsson och projektledare Gunilla G Nordlund kommer att behandla ansökningarna och ta beslut om placeringarna. (ka-f, ms)