DELA

Mariehamn vill ha Tall Ships Race

Mariehamns stad ska börja arbeta för att staden ska vara ett stopp under kappseglingen Tall Ships Race, i samband med självstyrelsens 100-årsjubileum.
Det beslutade stadsstyrelsen i torsdags.
Det är Ålandska segelsällskapet, ÅSS, som har tagit initiativet till att försöka få hit Tall Ships Race igen. De har skickat en förfrågan till staden för att ta reda på om det finns något intresse för att göra Mariehamn till en av besöks- eller etapphamnarna i tävlingen under självstyrelsens hundraårsfirande.
Självstyrelsen kan firas antingen år 2021, då det är hundra år sedan Nationernas Förbund fattade sitt beslut, eller året efter, som markerar landstingets första sammanträde 1922.
I stadens beredning av ärendet inför stadsstyrelsemöte i torsdags, konstaterar man att förutsättningen för att det här alls ska vara möjligt är att Tall Ships Race faktiskt förläggs till Östersjön det aktuella året. Enligt huvudregeln skulle tävlingen egentligen ordnas på Östersjön år 2020, men enligt beredningen är det inte omöjligt att flytta evenemanget något år bara staden är ute med sitt önskemål i god tid.
Under 2016 fastställs vilka hamnar som blir aktuella, och därför konstaterar man att det finns gott om tid för att förverkliga projektet och utreda frågan om finansieringen.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung