DELA

Många protesterade mot attacken

Manifestationen för internationell rätt fick i går ett hundratal ålänningar att samlas på Torget för att öppet visa sitt missnöje över Israels attack mot humanitärkonvojen.
– Att med militära medel slå mot civila på internationellt vatten kan bara inte rättfärdigas, sade freds- och konfliktvetaren Olof Collin i sitt öppningstal.
– Vi accepterar inte.
Med den utgångspunkten kom ett hundratal personer till Torget i Mariehamn i går för att delta i manifestationen för internationell rätt. Det är, ur åländskt perspektiv, många människor – de flesta manifestationer som riktar sig utanför landskapet brukar locka betydligt färre engagerade. De fanns de i går som trodde att bara minneståget för Olof Palme 1986 har varit större.
Manifestationen handlade inte om att välja en politisk sida i den pågående och långvariga konflikten mellan Israel och Palestina. Arrangörerna betonade upprepade gånger att man kallat till samling för att protestera mot att attacken ur en rättslig och humanitär synvinkel.


Skydda människan
– Att med militära medel slå mot civila på internationellt vatten kan bara inte rättfärdigas, sade freds- och konfliktvetaren Olof Collin i sitt öppningstal.
Han konstaterade att man inte behöver vara jurist för att inse att Israels attack strider mot alla grundläggande regler som världens ledare tillsammans har kommit överens från internationell folkrätt till FN:s deklaration över mänskliga rättigheter.
– Sammanfattar man alla regler handlar de om en och samma sak: Att skydda människan oberoende var du bor eller vem du är.
Läs mer i papperstidningen.

Titte Törnroth-Sarkkinen