DELA

Många nya böcker på bokmässan

På lördag är det dags för den femtonde upplagan av åländsk bokmässa.
Mässan pågår mellan kl. 11 och 16 00 i Alandica.
Ungefär trettio utställare och presentatörer medverkar under bokmässan. Bland dem finns författare, musiker, föreningar, bibliotek, förlag och antikvariat.
Helt nya deltagare för detta år är Lars-Erik Eriksson, Mikael Paasikivi, Jessica Eriksson, Milla Engdahl, Marianne Asp Gottberg och Marie-Louise Samuelsson-Carlsson.
Andra deltagare är bland annat Emmaus-Åland, Kökar hembygdsförening, Krister Sundbäck, Kiki Alberius-Forsman och Kulturföreningen Katrina.
Sedan senaste bokmässa har utkommit över 50 nya åländska böcker och många av dem kommer att presenteras på författarscenen under hela dagen. Som presentatör fungerar bland andra Anne-Louise Fogelström.

Författare på plats
Många nya böcker presenteras under dagen. Lars-Erik Erikssons bok ”På minnets redd” utkommer lagom till bokmässan och där beskrivs historien för mer än 60 åländska maskindrivna fartyg från docka till skrot eller dags datum (läs mer om boken i artikel här intill).
Vidare finns boken ”Ponape-ett äreminne” tillgänglig på mässan. Boken är skriven av Dan Weissenberg med Folke Husell som redaktör och beskriver i ord och bild den fartygsmodell av segelfartyget Ponape som Foke Husells far Runar byggde under krigsfångenskap (Nyan skrev om boken i onsdagens tidning).
Ralf Svenblad forskar vidare i de åländska dialekterna och hans senaste rön publiceras nu i boken ”Lilla åländska ordboken”.
Sommarålänningen Jan Kåhre har skrivit boken ”Detta är en bok” och den är tänkt för smarta barn som vill veta mer om böcker.
Pensionerade miljövårdsintendeten Håkan Kulves lanserar på lördag sin senaste bok ”Mellan himmel och hav” som handlar om människans förhållande till naturen.
Klaus Rahikainen finns på plats med sin nyaste bok ”Alussa on ajatus” (= I början är tanken).
– Idén med bokmässan är att samla ett så stort utbud som möjligt av både gammalt och nytt och därigenom erbjuda besökarna möjlighet att bekanta sig med det stora utbud av åländsk litteratur som finns, skriver arbetsgruppen i ett pressmeddelande.
Mässan arrangeras av arbetsgruppen för åländsk bokmässa, som består av Ben Johans, Catherine Johans och Gunnar Johansson. (ke)