DELA

Många besök för riksdagsledamot

Till Ålandskontoret i Helsingfors har flera riksdagsgrupper varit på besök efter inbjudan av riksdagsledamot Elisabeth Nauclér. Senast i raden var Svenska riksdagsgruppen som kom i torsdags för att lära sig mer om Åland.
Den här veckan är riksdagsledamoten värd för en fransk parlamentarikergrupp på Finlandsbesök.
– Nauclér som själv är medlem av svenska riksdagsgruppen har naturligtvis hållit gruppen väl uppdaterad i åländska frågor och om debatten på Åland, därför kunde de nu fördjupa sig i några av de aktuella ämnen som finns på den åländska agendan, bland annat ändringen av självstyrelselagen, medborgarskap för hembygdsrätt, det ekonomiska systemet, lotterilagstiftningen och undantaget från kravet på skyddsrum, skriver riksdagsassistenten Laura Lyly i ett pressutskick.
På plats från gruppen var Ålands- och migrationsminister Astrid Thors, kultur- och jämställdhetsminister Stefan Wallin, ledamot och gruppordförande Ulla-Maj Wideroos, generalsekreterare Björn Månsson, lagstiftningssekreterare Tina Harms och sekreterare Veronica Biaudet. SFP:s nyvalda partisekreterare Johan Johansson deltog också i besöket.
Elisabeth Nauclér hade tidigare under dagen besök av klass 5-6 från Föglö grundskola.
– Vi tar gärna emot flera åländska elever, de är artiga och intresserade och får ofta beröm av vaktmästeriet för gott uppförande, säger Nauclér.
Det franska parlamentets Finlandsvänföreningar är i landet för att bekanta sig med riksdagen, det finländska skolsystemet, skogsindustrin och energipolitiken. Visiten ses som ett tecken på ett ökat intresse för Finland i Frankrike.
Elisabeth Nauclér är ordförande för den franska vänföreningen vid Finlands riksdag och står, tillsammans Gunilla Carlander vid riksdagens internationella enhet, som värd för besöket.

MALIN TILLSTRÖM