DELA

Många åsikter om centrala Mariehamn

700 besökare i Mariehamn, både turister och ålänningar, har sagt sitt om stadens centrum. Höga poäng ges när det gäller miljö och upplevelser. Däremot finns ett stort missnöje med öppettider, butiksutbud och kollektivtrafik.
– Den expansion som nu sker i Jomala ska ses som ett hot mot centrum, säger konsult Lars Backemar.
Konsulten Lars Backemar är en av dem som sedan i våras ingår i projektet ”Ett livskraftigt centrum”. Nästan en halv miljon satsas under en treårsperiod för att det centrala Mariehamn ska utvecklas positivt med hjälp av samarbete och entreprenörskap. Han beskriver den senaste tidens expansion strax utanför stadsgränsen, bland annat Varubodens storbyggnad och klädjätten H&M:s väntande etablering vid Sparhallen, som ”jättebra för Åland, men mindre bra för centrum”.
Förväntningarna är nu därför höga på de kommande årens projekt, som inte ska bli en ”hyllvärmare” enligt projektgruppen. Det är en utmanande höst som väntar, då det gäller att locka med och engagera allt från fastighetsägare till branschfolk
– Syftet med projektet är att få fram ett handlingsporgram och en klar organisation för utvecklingen av centrum så att arbetet kan fortsätta även efter att projektet slutar. Som ett led i det här arbetet har vi låtit göra den här undersökningen där närmare 700 personer som besökte stan under tre dagar i juli fick svara på frågor, säger projektledare Ewa Danielsson.

Kör bil
Besökarintervjuerna bjuder inte på några större överraskningar. En majoritet av ålänningarna i undersökningen tog sig till stan med bil och besöker staden regelbundet. Förvånansvärt många (75 procent) ansåg att parkeringsmöjligheterna var goda i stan.
Dagligvaror köper man på Åland, och då avgör priset, utbudet och närheten till hemmet var man väljer att handla.
Många ålänningar (40 procent) väljer dock att åka till Sverige för att köpa andra varor, som kläder och möbler. Närheten till bostad har dock även här stor betydelser och många ålänningar (närmare 60 procent) uppger dock att man ofta även väljer att köpa övriga varor i staden.

Jobba tillsammans
Stadsbesökarna fick i undersökningen även säga sitt om hur de upplever Mariehamn och punkter som evenemang, parkmiljö, städning och torg och gator fick höga poäng. Öppettider, butiksutbud och kollektivtrafik ansågs vara mycket viktigt för staden, men här tyckte besökarna att deras förväntningar inte uppfylldes.
– Vårt mål och utmaning blir nu att göra Mariehamn intressantare, att locka fler människor och få bort det som i undersökningen kommit fram som negativt. Bland annat då gällande butiksutbud, säger konsulten Lars Backemar.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos