DELA

Många anmärkningar för alkoholservering

Bara knappt en tredjedel av de serveringar som alkoholinspekterats i sommar klarade sig helt utan anmärkning.
ÅMHM konstaterar att många inte kan lagen.
ÅMHM (Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet) har gjort rekordmånga alkoholinspektioner i sommar, 70 stycken. Det är dubbelt fler än i fjol.
Sammanlagt 56 serveringar och åtta tillfälliga evenemang med rätt att sälja alkohol fick besök och resultatet av inspektionerna är inte bra. Bara 24, det vill säga knappt en tredjedel, hade allt i sin ordning och klarade sig helt utan anmärkning.
– Vid alkoholtillsynen granskas bland annat företagens egenkontroll och hur serveringen sköts i praktiken. Samtliga inspektioner gjordes oanmälda, främst under kvällar och helger, skriver ÅMHM i ett pressmeddelande.
– De vanligaste bristerna som konstaterades var att anslag om ansvarig och ställföreträdande saknades, behörighetsintyg på plats saknades, servering skedde utan kvitto, bristande avgränsning av serveringsområde förekom och bortförande av alkohol från serveringsområde skedde. Vid två tillfällen saknades behörig personal på plats och vid två tillfällen konstaterades överservering av antal enheter alkohol.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax