DELA

Mamma kräver mer information av ÅHS

Hon väntar barn i veckan och har tusen frågor, men få svar. Nu ryter en av mammorna till och kräver mer information av ÅHS.
– Jag var och pratade med dem på mödrarådgivningen, gynekologiska polikliniken samt Katarina Dahlman och ingen har gett oss något svar, säger den upprörda mamman som varit i kontakt med Nyan.
Barnet kan komma när som helst och kvinnan, som vill vara anonym, vill veta vad som händer i praktiken om det blir strejk. Den enda infon hon fått hittills är ett samtal angående vilket sjukhus hon vill föda vid.
– Jag valde Uppsala. Men vi har inte fått någon betalningsförbindelse, ingen info om resorna eller var vi ska bo, ingenting.
De har fått veta att de inte kan lämna Åland förrän på torsdag när man vet om strejken blir av eller inte. En orolig sits att sitta i som höggravid.
– Jag kan föda när som helst och de kan inte garantera en vårdplats. Vad händer om jag får barn här på onsdag? Skickas vi iväg sedan på torsdag? Och vad händer om de skickar iväg oss och strejken blåses av? Får vi komma tillbaka då?
Det här är bara en handfull av frågorna som mamman vill ha svar på.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman svarar på kritiken genom att hänvisa till den rådande, oklara situationen.
– Vi lever alla i ovisshet eftersom vi inte vet om det blir strejk eller inte och därför är det svårt att ge tillräckligt med information. Alla 15 kliniker har sina utmaningar och vi arbetar intensivt för att se till att alla olika patientgrupper kan tas om hand. Beskedet om det blir strejk eller inte så kommer vi att få sent den 19 november.
I händelse av strejk så kommer gravida som är i vecka 37 eller längre gångna att på torsdag behöva åka från Åland för att föda. Arbetet med att förbereda transporterna och detaljerna kring förflyttningarna är i full gång, säger Dahlman.
– Betalningsförbindelser och remisser håller på att skrivas ut och kommer vara klara dagen före en eventuell strejk. Patienthotell är preliminärbokade och individuell kontakt kommer ännu att ske med kvinnorna.
Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson