DELA

Lyxfällan-Charlie tipsar studerande

Mången studerande ålänning har säkert någon gång känt att det är svårt att få studiemedlet att räcka till alla utgifter som ska vara betalda i slutet av månaden.
Nyan träffade Charlie Söderberg, ekonom och känd från bland annat ”Lyxfällan” för att prata om ungas ekonomi. Dessutom avslöjade han att han själv jobbade som gatuartist i unga dagar.
En åländsk högskolestuderande får ungefär 550 euro i månaden i studiemedel och bostadsbidrag. En åländsk gymnasieelev får runt 130 euro i studiebidrag. Tar man inget studielån kan det vara kärvt att få ekonomin att gå ihop varje månad. I januari och februari brukar dessutom sparkontot börja sina efter att pengarna har rullat iväg på julklappar och nyårsfester .
En som är expert på privatekonomi och som dessutom vet en hel del om unga människors konsumtionsvanor är Charlie Söderberg, känd som programledare för ”Lyxfällan”, ”Plus” och ”Tonårsbossen”. Han föreläste i går för åländska jordbrukare och passade också på att ge Nya Ålands unga läsare tips för en smart ekonomi.
Framförallt är det viktigt att man gör upp en budget och planerar sina utgifter, säger han.
– Är man ung och oerfaren och har små marginaler är det extra viktigt. De flesta unga betalar med kort och använder internetbanken och då finns ju alla siffror där, vilket gör det lätt att hålla koll.


Ändra inställning
Ännu viktigare, säger Charlie Söderberg, är att ändra sin inställning till ekonomi. De flesta har redan på förhand beslutat sig för att det är tråkigt med ekonomi och siffror.
– Hur får jag ut det jag vill av mitt liv – det är vad ekonomi handlar om för mig. Vill man kunna resa bort eller vill man vara ledig två dagar i veckan, då gäller det att stå längst fram på förarpositionen och ta kontroll. Bestämmer man sig för att ekonomi är roligt, så blir det också det.
Att planera sin månadsbudget behöver inte bara innebära tråkiga sparkonton, räntor och fonder. Genom att sätta upp mål och prioritera behöver man inte välja bort fester och resor, menar Charlie Söderberg.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén