DELA

Lyckad emission för Stallhagen

– Vi är riktigt nöjda och nu ska vi sätta ett hårt fokus på försäljningen.
Det säger Stallhagens vd Stefan Blomqvist efter att det i går blev klart att bolagets emission gav 110.000 euro i nytt kapital.
Den åländska öltillverkaren Stallhagen har varit i en ekonomiskt prekär situation.
Försäljningsökningen sköts fram på grund av förseningar gällande dels leveransen men också den nya bryggerianläggningen.
Bolagets styrelse valde därför att emittera ett konvertibelt kapitallån och emissionen riktade sig till Stallhagens nuvarande aktieägare.
– Vi erbjöd totalt 99 privatpersoner och företag att gå in med nytt kapital. Anledningen att det föll på den summan har att göra med finansinspektionen som ställer högre krav om antalet överskrids. Det blir en mera komplicerad operation, säger vd Stefan Blomqvist.
Hur gick det då?
– Vi är riktigt nöjda och nu ska vi sätta ett hårt fokus på försäljningen. Ett tiotal ägare valde att investera mera pengar och det är bra med tanke på dagens kärvare ekonomiska klimat.

Nytt samarbete
Totalt gav emissionen 110.000 euro i nytt kapital och nu siktar bolaget in sig på den finländska marknaden.
– Vi är i en lycklig situation eftersom vi har ingått ett avtal med Hartwa-trading som ska distribuera våra produkter till matbutiker på fastlandet. Målet är att vi ska nå 400 butiker och förhoppningsvis börjar transporten i januari.
Härnäst ska bolaget sätta sig ner och försöka nå fram till lösningar som ska hjälpa företaget i sin marknadsföring.

”Provjäser cider”
Enligt Stefan Blomqvist har Stallhagen aldrig haft så goda förutsättningar som man nu har.
– Vi håller på och provjäser cider. Det kanske kan leda till en produktion som skulle bli riktigt åländsk. Äpplena och päronen är från åländska gårdar och resultatet får vi se i januari.
Hur ser det ut med julförsäljningen?
– December blir en rekordmånad i år. Jämfört med ifjol har vi gjort en 25 procentig ökning försäljningsmässigt. Julölen säljer bra och det blir ett snyggt avslut på året, säger Blomqvist.

NIKLAS E.W. ERIKSSON

redaktion@nyan.ax