DELA

Luftpost med fredsönskningar

De färggranna ballongerna steg mot skyn och dagisbarnen applåderade. I brev som fästs vid ballongerna fanns deras åsikter om fred.
Barnen vid Överby daghem i Jomala stod i ring ute på gården och sjöng den mest kända versen ur sången ”I natt jag drömde”. Sedan släppte de sina gasfyllda ballonger som snabbt steg mot skyn och fördes bort i den nordvästliga höstvinden.Daghemmet har som bäst en temavecka om fred och vänskap. Tommy Tapio, som studerar till närvårdare och som praktiserar vid daghemmet, har utformat programmet för veckan med en aktivitet per dag.Barnen har bland annat ritat teckningar på temat krig-fred. Det blev flera bilder av blommor och träd och människor som håller varandra i händerna när barnen skulle avbilda freden. På krigsteckningarna finns bland annat svärd och kanoner.

Lugn och ro
Barnen har också lagat fredsmärken av papper som nu hänger nu i taket i daghemmets samlingssal och i onsdags släppte barnen upp sina ballonger med fredsbrev.När daghemmets föreståndare Gunilla Berndtsson frågade barnen vad de skrivit i sina brev fick hon bland annat följande svar:– Jag vill ha fred. Jag vill ha lugn och ro. Sluta kriga. Jag vill att ni skall sluta slåss.Nu är spänningen stor på daghemmet.– Är det någon som hittar våra fredsbrev och ringer oss? Vi får vänta och se.På varje brev står daghemmets kontaktuppgifter och den som hittar en fredsballong ombedes ringa daghemmet.På Överby daghem går 22 barn i åldern 4-6 år. Både Gunilla Berndtsson och Tommy Tapio tycker att barn i den åldern mycket väl kan diskutera ämnen som krig och fred.– Det blir kanske mer på vänskapsnivå men visst är det relevant för barnen att prata om att man inte skall slås eller bråka med varandra. (hf)