DELA

Lönsamt vara skrothandlare just nu

Den senaste tiden har Ålands skrothandlare annonserat flitigt. Industrin behöver metaller och att priserna stiger i takt med efterfrågan.
I lördags hämtade Jägerströms skrot upp metallskrot i Mariehamn.
Skrothandlarna på Åland har synts med annonser den senaste tiden. Jägerströms skrot, Flygfyrens Stållager och Alandia Recoiling hade annonser i Nya Åland tre dagar i rad. Orsaken är att de just nu får bra betalt för skroten.
– Det är ju världsmarknaden som bestämmer priset och just nu finns det en stor efterfrågan på metallskrot i världen, därför stiger priserna, säger Väiniö Ljung på Flygfyrens Stållager.
Han berättar att ett ton koppar var värt 650 dollar för bara två månader sedan, nu har priset stigit till nästan 800 dollar. Järn finns det också en stor efterfrågan på, särskilt i Kina och länderna däromkring.
– Marknadspriset kan variera mycket från månad till månad beroende på vad det är industrin behöver.

Annan stil
Flygfyrens stållager tar emot alla sorters metallskrot, utom bilar.
– Men vi planerar att börja ta emot bilskrot så småningom, säger Ljung.
Förutom att Ljung äger Flygfyrens Stållager är han även delägare i Jägerströms skrot.
Konkurrerar du inte med dig själv när du köper in skrot till Flygfyren?
– Ja jag sitter ju med i styrelsen för Jägerströms skrot och är en minoritetsägare i bolaget. Men de har en lite annan stil de arbetar med där. De jobbar på sitt sätt och vi på vårt, så jag tycker att vi kompletterar varandra även om vi konkurrerar om samma vara.

Bra alternativ
Både Flygfyrens Stållager, Jägerströms skrot och Alandia Recoiling hämtar upp skrot enligt överenskommelse. Sedan skickar de skrotet vidare till olika bolag i Sverige och Finland.
Det finns också en hel del personer på Åland som är intresserade av att sälja skrot. Flygfyrens Stållager har inte gjort mycket reklam för sig tidigare så allmänheten kanske inte riktigt vet att de tar emot skrot, men de har ändå en hel del kunder. Jägerströms skrot känner dock de flesta till. I lördags hämtade de upp metallskrot i Mariehamn.
– Jag fick idén nu när återvinningsstationerna i stan slår fast och Ödanböle stänger, då är det här ett bra alternativ för stadsborna att bli av med sitt skrot, säger Bengt Westerholm, en av delägarna i bolaget.
När Nya Åland åkte ner till grusplanen vid Östra utfarten i lördags för att se hur det gick för Westerholm hade sex personer redan varit och lämnat av olika sorters metallskrot.
– Fortsätter det i samma takt så blir det väl ungefär 25 personer allt som allt i dag, säger Westerholm.

Skrot och skrot
Han menar dock att det inte kommer att bli någon stor förtjänst.
– Det är ju skillnad på skrot och skrot. Det är främst koppar och andra ädelmetaller som man får bra betalt för. Det blir nog inte så mycket sådant i dag tror jag, det blir nog främst cykelramar och trådrullar, inte så mycket tyngre grejer.
Westerholm säger att Jägerströms skrot är ganska nöjda med marknadspriserna just nu.
– Vi har arbetat i motvind ett tag men just nu är priserna ganska bra. Det är för att Kina behöver nya järn- och stålprodukter, därför höjs priserna, säger han.

Skönt att bli av med
Westerholm sorterar skroten som kunderna kommer med. I gamla oljefat slänger han sådant som kan vara lite mer värt, till exempel föremål av koppar och mässing.
Med hjälp av en kran på lastbilen lyfter han det han kallar fragmenteringsskrot upp på flaket. En som lämnar av just fragmenteringsskrot är Christer Lång från Mariehamn. Han har lastat sin bilsläpvagn full med gamla gjutjärnsrör som han vill bli av med.
– Det är bra att bli av med dem, vad skulle man annars göra med dem, säger han.
I lördags fick kunderna inget betalt för skroten de lät Jägerströms ta hand om. När Jägerströms köper in skrot är det emellertid just koppar som de betalar bäst för.
– Vi ger mellan 1,80 och 2 euro per kilo koppar just nu. Då skall det vara ren koppar utan några mässingsdetaljer på. Ren koppar är det man får absolut bäst betalt för just nu, säger Westerholm.

Text och foto: MALIN LUNDBERG