DELA

Lonka vill ha lag om skyddsarbete

Riksförlikningsman Esa Lonka har medlat i konflikter i 27 år. Om några veckor går han i pension.
Nu berättar han om sin syn på Tehy-strejken.
För två veckor sedan var riksförlikningsmannen Esa Lonka formodligen den mest ringda personen bland åländska journalister. Alla ville veta när vårdstrejken skulle vara över. Nu, snart två veckor efter att strejken blev avblåst, har telefonerna tystnat. Men Nyan ringer upp honom för att höra hur han ser på konflikten.
– Det viktigaste var att konflikten är över och parterna kunde enas om ett avtal. Efteråt har jag inte tänkt på det. Men jag förstår att strejken varit en stor sak på Åland och påverkat trygghetskänslan, säger Lonka.
Att strejken pågick i 19 dagar kan enligt Lonka ha berott på att Tehy och landskapsregeringen har ett annat sätt att förhandla än på rikssidan. Hans intryck är att Tehy:s förhandlare inte hade mandat att förhandla utan måste fråga sina medlemmar vid minsta förändring från de ursprungliga kraven.
– Det kan ha gjort att strejken drog ut på tiden. Det fanns saker man kunde ha gjort bättre, säger Lonka.
Borde det finnas en lag om skyddsarbete?
– Jag tycker inte att det skulle vara en dålig idé. Det vore bra om man kunde jobba fram en sådan lag under ”fredstid” då det inte finns några akuta konflikter. Men jag förstår problemet och jag tror inte att facken tycker att det är en bra idé.
– Det vore viktigt med en lag om skyddsarbete för då skulle man undvika situationer där man panikartat måste reagera på en potentiell strejk.
Att begränsa strejkrätten för vårdpersonal vill Lonka ändå inte göra.
– Det handlar om att försäkra sig om att trygga liv och det är en annan sak än strejkrätten.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström