DELA

Löneras för landskapets nya rederichef

Landskapets nästa rederichef kan räkna med ungefär en tredjedel av den månadslön som den nuvarande chefen Kaj Jansson har. Trots att den nuvarande chefstjänsten skulle var tillfällig har Kaj Jansson hunnit jobbat i två år redan.
Hans lön: 120 euro i timmen.
– Det har varit värt det, säger trafikavdelningens chef Niklas Karlman.
Kaj Jansson har jobbat som landskapets rederichef sedan slutet av 2010. Han var en kort tid anlitad som konsult men är sedan februari 2011 timanställd hos landskapet. Som rederichef tjänar han 120 euro i timmen, enligt trafikavdelningens avdelningschef Niklas Karlman.
Janssons snittlön mellan februari 2011 och december 2012 låg runt 12.000 euro brutto i månaden, vilket innebär en årsinkomst på cirka 144.000 euro. Å andra sidan kunde landskapet i och med rederichefen avvara en tjänst som teknisk inspektör, vilket enligt Karlman hade kostat ungefär 86.000 euro fram till idag.
Den nya tjänsten som rederichef som nu ska tillsättas har en avtalsenlig lön enligt löneklass A27, vilket enligt jobbannonsen innebär mellan 3.964,83 och 5.030,23 euro per månad. För att hamna i det övre spannet krävs 18 års erfarenhet av arbetet vilket ger maximalt ålderstillägg.
Totalt tjänar alltså den nya chefen mellan 47.577 och 60.362 euro om året, vilket betyder att han eller hon får en lön som som minst motsvarar ungefär en tredjedel av den nuvarande chefens. Det här beror på att den nya tjänsten tillsätts permanent och då tillämpas de vanliga löneklasserna, till skillnad från när det handlar om en tillfällig projektanställning.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax