DELA

Ljusning för vindkraftsstödet

Justitieminister Anna-Maja Henriksson, Ålandsminister i riksregeringen, ger nytt hopp i den sega kampen om vindkraftsstöd.
– Deadline är den 13 februari. Senast då ska Åland få besked, säger hon.
Den åländska kampen för att komma in i det nationella stödsystemet för vindkraftsproducenter har varit både lång och seg.
Det stora klivet framåt togs för ett par år sedan när det blev klart att det inte finns juridiska hinder för att Åland – som har egen lagstiftning på näringsområdet – ska kunna ta del av inmatningstarifferna för förnybar energiproduktion på samma sätt som vindkraftsproducenter i övriga Finland.
Men sedan har frågan gått i stå och det har sett mörkt ut – så mörkt att de åländska vindkraftsbolagen nyligen inte såg någon annan råd än att påbörja avvecklingen av vindkraften eftersom inte heller det åländska produktionsstödet på en halv miljon euro per år – som kom till i en ny lag som en form av konstgjord andning under väntetiden – ännu inte har fått klartecken från EU trots år av väntan.


”I god anda”
Var hakar frågan upp sig? Varför är det så svårt att komma vidare? Vad är det som gör att övriga Finland inte tar hjälp av Åland för att ha en chans att uppfylla klimatmålen som landet åtagit sig att förverkliga till 2020?
Anna-Maja Henriksson har tidigare gett sitt stöd för de åländska strävandena, och efter bytet nyligen på näringsministerposten ser det betydligt ljusare ut än tidigare, berättade hon i går.
– Jag har diskuterat saken tillsammans med nya näringsministern Jan Vapaavuori i god anda. Vi är överens om att deadline är aftonskolan där representanter för Åland deltar den 13 februari. Det är rimligt att Åland senast då får ett besked om hur det blir och det är inte många veckor kvar till dess.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre