DELA

Livbojar på stränder kontrolleras

Efter larmet om de sjunkande livbojarna ska Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ta en titt på vad badstränderna har i utrustningsväg.
– Jag hoppas strandägarna också tar sitt ansvar, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson.
Som Nyan berättade i fredags har det visat sig att vissa märken av italienska, franska och brittiska livbojar har ett konstruktionsfel. Skummaterialet inne i livbojen skrumpnar ihop när vatten läcker in och följden blir att livbojen sjunker.
Det är inte bara ombord på färjor livbojar finns till hands vid en nödsituation. De flesta allmänna badstränder är till exempel utrustade med en livboj. Men om någon har det aktuella märket är oklart.
– Vi har inte kontrollerat märkena vid våra inspektioner, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.
– Vi trodde helt enkelt inte att det var nödvändigt och jag tror inte de som har stränder heller tänkt tanken.

”Gör kontroll”
Tre olika fabrikat inom en månad har visat sig vara bristfälliga, och kanske blir det fler.
– Det lär finnas en lista att gå genom, det här är något vi ska ta tag i senare. Vi tar årligen prover vid stränderna och ska då passa på att titta på fabrikaten. Jag hoppas de som har stränder också tar sitt ansvar och kontrollerar utrustningen och ser till att den är i skick, säger Eriksson.
Vid Mariehamns stads badstränder verkar det dock inte som att det finns några livbojar med risk att sjunka. Staden köper in sina från Mariehamns parti.
– Vi har ett märke som heter Trem och vi har inte fått några meddelanden om att det inte skulle stå rätt till med dem, säger Mats Fagerlund, försäljare av båttillbehör.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax