DELA

Lite Paf-pengar i brandkårerna

Ålands brandkårsförbund, som utbildar de cirka 500 brandkåristerna och stöder de frivilliga brandkårernas verksamhet, klarar sig med två verksamhetsledare på 20 procent av heltid var – ingen av dem finansierad med Paf-medel.
I dag fortsätter Nya Ålands granskning av de Paf-finansierade verksamhetslönerna. Listan är lång på föreningar och organisationer som är beroende av pengarna för sin verksamhet.
Men vi börjar med en stor organisation som visserligen lyfter Paf-medel för verksamheten men inte för de två deltidsanställda verksamhetsledarna.


Låga arvoden
Jan Lindgrén, ordförande för Ålands brandkårsförbund, berättar att den ena verksamhetsledarens 20-procentiga tjänst bekostas av landskapsregeringen som ingått avtal med brandkårsförbundet om utbildning av de omkring 500 åländska frivilliga brandkåristerna. Verksamhetsledaren håller också kontakt med kårerna och sköter verksamheten.
– Den andra verksamhetsledartjänsten på 20 procent sköter själva utbildningen av brandkåristerna. Om det har vi ingått avtal med Finlands svenska brand- och räddningsförbund. Kursavgifterna täcker kostnaderna.
Jan Lindgrén påpekar att verksamhetsledarna inte förtjänar mycket på sina uppdrag – 20 procent av en månadslön på 2.500 euro.
– Det blir mycket frivilligt arbete.


Dyrt utan FBK
Det som brandkårsförbundet nu behöver är en ungdomsledare, alltså ytterligare en 20-procentig tjänst. Det gäller att se till att återväxten är tryggad i de frivilliga brandkårerna som sparar stora pengar åt samhället varje år.
– Om inte de frivilliga kårerna fungerar så blir kommunerna tvungna att anställa personal för att sköta brandskyddet.
En brandkår av åländsk storlek kostar i runda tal 30.000 euro per år att upprätthålla – alltså samma summa som en enda anställd skulle kosta. Ska man dessutom ha bemanning dygnet runt året runt, och med beaktande av att en utryckningsgrupp består av fem brandkårister, så behöver man inte räkna särskilt länge för att komma fram till att de frivilliga kårerna sparar in massor av samhällsmedel varje år.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax