DELA

Lions samlar för patienttrivsel

Trivseln för patienter som ligger fjättrade i sjukhussängen kan höjas väsentligt med en tv. Det är tanken bakom Lions höstkampanj som ska ge ÅHS minst tjugo mobila tv-apparater.
Kampanjen startade redan 10 augusti, men kommer nu att börja synas i gatubilden, på marknader och dylika evenemang. Samtliga fyra Lions-distrikt har gått ihop i denna kampanj, den största som genomförts på Åland för Åland.
– Upprinnelsen är en svårt sjuk patient som berättade vad det betydde att få en egen tv till sjukbädden, säger kampanjledare Kjell Jahrén.
”Sent skall jag glömma den natt då jag såg Björn Skifs show Mopeden. Nattsköterskan kom in och hörde mitt skratt och sade att nu blir du frisk när glädjen har kommit åter”, skriver patienten som berörde Lions.
ÅHS (Ålands hälso- och sjukvård) bestämmer var de mobila tv-apparaterna kommer att användas men tanken är att främst långtidssjuka ska kunna ha nytta av dem.
– Det finns inte tv-apparater i alla rum, och framför allt finns det inte mobila som kan dras fram till sängen så man själv bestämmer vad man tittar på. Då stör man inte heller andra eftersom ljudet kommer via hörlurar.
Man kan delta i kampanjen på olika sätt. Knappar med devisen ”Jag stöder patienttrivsel” kan köpas för fem euro styck, man kan betala in en valfri summa till Lions, eller man kan köpa en ”egen” tv-apparat.
Det sistnämnda riktar sig närmast till företag som får en plakett med inskriften ”Donerat av…” på tv:n. Men också privatpersoner kan göra så, Jahrén berättar till exempel om en dam som fyllde jämnt och önskade att de som ville uppvakta skulle betala in till kampanjen.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist