DELA

Lions-kampanj mot blindhet

Lionsklubbarna på Åland deltar i en världsomfattande kampanj som strävar till att minska och förebygga blindhet och nedsatt syn i världen, bland annat genom ett lotteri
Sammanlagt satsar man genom kampanjen på att få ihop 50 miljoner euro, med insamlingar världen över. Under Godbymässan lyckades man genom lottförsäljning komma 4.000 euro närmare målet
– Det var bra försäljning, även om vi hade trott att vi skulle sälja mer. Men felet var inte att det var svårt att sälja lotterna, tvärtom gick det väldigt lätt, men däremot hade vi uppskattat mängden lotter vi trodde skulle kunna säljas fel, säger Ingemar Johansson vid Lions Club Kvarnbo.
Ungefär hälften av lotterna såldes.
– Vi har också samlat in pengar för kampanjen på andra sätt, till exempel genom att sälja ficklampor, pins och annat.


Rädda miljoner ögon
Kampanjens mål är att rädda synen på 16 miljoner människor och genom insamlingarna bland annat finansiera två miljoner gråstarrsoperationer, öka utbildningen av ögonläkare och personer som arbetar med synvård, behandla omkring femton miljoner människor mot flodblindhet och öka insatserna för att förebygga trakom, en infektionssjukdom som drabbar ögon och successivt leder till blindhet och som ligger bakom en stor del av blindheten i tredje världen.
– Många av de bakomliggande orsakerna till den utbredda blindheten i Tredje världen är lätta att åtgärda och genom att behandla dem kan man enkelt förebygga framtida synfel.

LINA ANTMAN

lina.antman@nyan.ax

Fotnot: Vinnare i Lions lotteri var Marina Jansson från Mariehamn, Eila Olofsson från Godby och Jim Sölgén från Mariehamn. Förstapriset bestod av en 32-tums tv och en bluray.