DELA

Linfärja fastnade i fiskkasse

Linfärjan mellan Björkö och Lappo fastnade i tisdags i en fiskkasse, vilket ledde till att färjan blev stående i närmare fem timmar.
– Kassen låg brevid färjfästet på Lapposidan, där den inte borde ligga, säger en färjförare.
Det var strax efter klockan tre på tisdagseftermiddagen som färjans propeller fastnade i en fiskkasse som tillhör fiskodligen Brändö lax. Den färjförare som Nya Åland har pratat med, säger att kassen låg för långt ut och alldeles för nära färjans farled.
– Vinden låg på från nordväst och strömmen likaså, så troligtvis drogs garnet inåt.
Det här var inte första gången som trådar från en fiskodlingskasse har hamnat i vägen för landskapets linfärjor.
– Det ska inte vara på det viset. Vi har påtalat det till fiskodlingen, att de borde flytta bort kassarna.
Färjföraren säger att kassar som kommer för långt ut, är en potentiell säkerhetsrisk, till exempel om någon insjuknar och inte kommer över eftersom linfärjan står stilla.

Kassarna ska flyttas
Efter att problemet konstaterats på tisdagseftermiddagen, kallade personalen på en dykare och på Sjöräddningen som några timmar senare kunde skjutsa ut dykaren till platsen. Vid klockan 19 på kvällen anlände dykaren och kunde börja arbeta på att få loss färjans propeller från kassen. Först vid halv nio kunde färjan återgå i vanlig trafik igen.
Karl-Johan Henriksson, vd på Brändö lax, säger att några fiskar hann smita ut ur kassen vid tillfället, men att det inte handlade om särskilt många. Också han bedömer att det var strömmen som drog med sig kassen, och nu planerar han att flytta de kassar som ligger närmast färjfästet.
– Tanken är att få det gjort. Då flyttar vi dem några hundra meter norrut, om det låter sig göras. Det beror lite på vad ÅMHM säger.
Under våren har problemet med att kassarna ligger för nära färjfästet dykt upp, och Henriksson är medveten om att de har stört linfärjans trafik vid några tillfällen.
– Så vi ska ta tag i det där nu. Mycket talar för att vi flyttar dem, men det beror som sagt också på vad ÅMHM säger.
Den kasse som nu fastnade i färjans propeller, måste nu troligen bytas ut mot en ny. En åtgärd som kan kosta till 5 000 euro, enligt Henrikssons bedömning.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax