DELA

Lindholm försvarar sitt Paf-uttalande

Kansliminister Gun-Mari Lindholm (Ob) säger, med anledning av en artikel i gårdagens Nya Åland, att det inte var fel av henne att berätta att Paf gjort en anmälan till penningtvättcentralen.
Nya Åland skrev i går om att Paf enligt penningtvättslagen inte får berätta huruvida det gjorts en anmälan till centralen för utredning av penningtvätt, varken för den som misstanken gäller eller för någon annan. Bakgrunden är härvan där en bokförare sedan 2009 misstänks ha förskingrat hundratusentals euro från olika kunder för att sedan spela bort dem hos Paf.
Inte heller tillsynsmyndigheten, i det här fallet landskapsregeringen, får avslöja något, vilket kansliminister Gun-Mari Lindholm (Ob) ändå gjorde i februari. Hon berättade då att Paf gjort en anmälan till CKPs penningtvättcentral.


Gjort bedömning
Gun-Mari Lindholm äger att hon är av åsikten att det var okej att gå ut med informationen.
– Jag tycker att det är tillsynsmyndighetens ansvar, möjlighet och skyldighet att svara i sådana här frågor samt att göra bedömningen när man kan svara på frågorna. Vi har gjort bedömningen att i det skedet var det med tystnadsplikten redan överspelat eftersom fallet låg hos åklagare, säger Lindholm.

Annika Kullman

Slutet av artikeln föll bort i dagens tidning.