DELA

Lindholm: ”Firar jul i ovisshet”

Centralkriminalpolisen utreder pengatvisten om Obunden samlings partipengar som grov förskingring.
Utredningen väntas bli klar efter årsskiftet. Flera politiker har förhörts, men ingen är misstänkt.
Gun-Mari Lindholm, Danne Sundman och Mika Nordberg har blivit kallade till förhör i Centralkriminalpolisens, CKP:s, polisutredning om Obunden samlings partipengar. De har kallats till förhör i upplysningssyfte och är inte misstänka i utredningen. I dagsläget har CKP ingen misstänkt.
CKP utreder ärendet under brottsrubriceringen grov förskingring. Minimistraffet för grov förskingring är fyra månader fängelse och maxstraffet är 4 års fängelse. På grund av jäv sköts utredningen av CKP i Åbo i stället för Ålandspolisen.
Förundersökningen väntas bli klar efter nyår.
– Jag ser allvarligt på det här. Det är första gången jag blir förhörd i mitt liv. Vi firar jul i ovisshet, säger Gun-Mari Lindholm.
Också partikamraten John Hilander upplever anmälan som obehaglig.
– Det hänger över en. Det är obehagligt och personligt. Henrietta (Hellström red.anm.) är min kusin och jag vuxit upp med flera av dem, säger Hilander.


En hel årslön
Bakgrunden till polisanmälan är oenigheterna kring ett ekonomiskt stöd på 35 600 euro som 2013 betalades till Obunden samling för den dåvarande lagtingsgruppens arbete. Det här är pengar som ska användas för lagtingsarbete. Då de Obundnas lagtingsledamöter lämnade partiet och gick samman med Moderaterna flyttade de över pengarna till ett konto under landskapet.
Obunden samlings ordförande Henrietta Hellström är inte överraskad över brottsrubriceringen. Enligt henne är det polisens egen rubricering eftersom polisanmälan inte hade någon uttalad brottsrubricering.
– Om du far i väg med 35 500 euro kan du inte förvänta dig att någon ska kalla det snatteri. Det är en hel årslön, säger Hellström.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström