DELA

Linda i kläm mellan skolorna

Varken lektioner eller praktik – mitt i ett läsår.
Så har de senaste veckorna sett ut för gymnasieeleven Linda Öfverström som kombinerat en närvårdarutbildning på vårdinstitutet med kurser vid Ålands lyceum.
Hon har tagit kombikurser i matematik, engelska, svenska och vårdlära samtidigt som hennes studiekamrater vid vårdinstitutet fått hemvårdsteorilektioner som behövdes för höstens praktikveckor.
När studiekamraterna varit på praktik de senaste veckorna har har Linda Öfverström varit sysslolös. För hon har inte heller haft några lektioner på Ålands lyceum.
– De hade tydligen blivit något fel på schemat, säger hon.
Men det var inget misstag.

Högsta chefen beklagar
– Jag beklagar verkligen att hon drabbats, säger Ålands gymnasiums förvaltningschef Gyrid Högman.
Hon beskriver den utbildning som Linda Öfverström valde på vårdinstitutet som ”en ekvation som inte går ihop”. Valmöjligheterna har varit stora. Men för den vårdelev som inte kan praktisera samtidigt som sina klasskamrater på grund av kombikurserna blir schemat så gott som tomt under praktikveckorna.
Linda Öfverström berättar att en av hennes studiekamrater har samma problem.
Det här är första gången Gyrid Högman hört att yrkeselever hamnat i kläm på det här sättet. Risken finns att det inte är den sista gången. Vårdelever som påbörjade sin treåriga utbildning med kombikurser på lyceet i fjol kan hamna i samma situation som Linda Öfverström.
I år infördes ett nytt system där elever vid yrkesgymnasiet kan välja högskoleförberedande utbildning vid Ålands lyceum. Valfriheten minskar men det blir lättare att få ett schema som fungerar, tror Gyrid Högman.
Men det tar tid att hitta en fungerande struktur för alla gymnasieutbildningar, säger hon.

Vad tycker du att Linda Öfverström ska göra nu?
– Hon måste tala med sin studiehandledare. Jag är säker på att man gör allt vad man kan för att hjälpa henne.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom