DELA

Lignell uppmanades söka chefläkartjänst

ÅHS styrelseordförande Barbro Sundback (S) uppmanade Jaana Lignell att söka den lediga tjänsten som chefläkare, spindeln i hela ÅHS nät.
– Men valet var definitivt inte avgjort på förhand, säger Sundback.
I går presenterade Barbro Sundback och hälso- och sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman ÅHS nya chefläkare Jaana Lignell för de lokala massmedierna. Enligt Sundback var rekryteringsprocessen lång – tjänsten lediganslogs samtidigt som direktörstjänsten när båda blev vakanta efter Peter Rask – och tjänsten lockade från början bara två sökande, det vill säga Dick Sjögren som vikarierat en längre tid på posten och Henrik Berg som också varit chefläkarvikarie.
– Styrelsen beslöt att lediganslå tjänsten på nytt för att vi ville ha fler sökande. Henrik Berg drog tillbaka sin ansökan och i stället kom det två nya, berättar Barbro Sundback.
De nytillkomna sökandena var Jaana Lignell och Mogens Lindén.
Inom ÅHS har frågan ställts om valet var avgjort på förhand. Hur gick det till?
– Jag uppmanade Jaana att söka inför den andra omgången. Jag är imponerad av henne och det visade sig ju vara en bra uppmaning eftersom valet av henne som mest kvalificerad var enhälligt. Men inget var färdigt på förhand utan alla har genomgått samma procedur, säger Barbro Sundback som tycker att det är en farlig anklagelse att rikta mot både dem som fattat beslutet och dem som sökt tjänsten.
För Dick Sjögren är det en nyhet att en av kandidaterna till posten uppmanats att söka.
Enligt honom är styrelseordförande Barbro Sundbacks uppmaning till Jaana Lignell att söka tjänsten en stark signal om att varken han eller Henrik Berg skulle komma i fråga.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre