DELA

Liberalerna stöder inte regeringen

Liberalerna stöder inte den tilltänkta regeringen och röstade inte för Gunell som lantråd. Det skriver den liberala lagtingsgruppen i ett pressmeddelande nu på morgonen.
– Vi anser att väljarnas vilja inte har respekterats vid val av lantråd.

Liberalerna skriver också att de är ”mycket förvånade” över hur centern som största parti agerat i samband med regeringsbildningen:
– Centern har frångått den parlamentariska ordningen då de som största parti valde att inte själva axla ansvaret och överförde lantrådsposten och regeringsbildningen till Socialdemokraterna. Naturligt skulle ha varit att, då Centern misslyckats med att tillsätta lantrådsposten med egna krafter, överföra initiativet på det näststörsta partiet, i det här fallet liberalerna.
Dessutom konstaterar Liberalerna att en socialdemokratiskt ledd landskapsregering kommer att tillsättas trots att folket valt ett till 80 procent borgerligt lagting.

Camilla Gunell valdes idag som väntat till lantråd med rösterna 19 mot 8. Jan Salmén (C) och Gunnar Jansson (Lib) avstod från att rösta och Wille Valve (M) var inte närvarande.
Valet är historiskt eftersom Gunell är den första socialdemokraten som valts till lantråd och hon är med sina 41 år också den yngsta.
I dag klockan 11 lämnar Gunell in sin lista på sina ministrar till vicetalman Gunnar Jansson.

Nina Smeds/Annika Kullman