DELA

Liberalerna ifrågasätter landskapets handlingskraft

Inför höstens politiska säsong vill oppositionspartiet Liberalerna att landskapsregeringen på allvar förverkligar de löften man gav i början av mandatperioden.
Bland annat kritiseras Camilla Gunells regering för att inte ha rott iland jämställda löner mellan kvinnor och män, ett förändrat hemvårdsstöd och en ny lotterilagstiftning.
Den liberala lagtingsgruppen spänner nu musklerna inför nästa års val. På flera punkter kritiseras den nuvarande landskapsregeringens politiska arbete under den pågående mandatperioden.
– Snart har landskapsregeringen regerat i tre år och det är ett år kvar till val. Man tillträdde med flaggan i topp med många förslag, men om vi analyserar vad som har skett tvingas vi konstatera att alla löften inte motsvaras i handling, sade Mats Perämaa under gårdagens presskonferens.
Enligt Liberalerna har landskapsregeringen visat prov på utebliven handlingskraft i flera betydelsefulla frågor. Att jämna ut lönerna mellan könen är ett sådan exempel, extra aktuellt just nu i och med konflikten mellan landskapet och de vårdanställdas fackförbund Tehy.
– Man står fortfarande och stampar. Det är mycket fint politiskt snack, men vi har passerat skedet med att arbeta fram system och ordna seminarier. Pengar behöver skjutas till, det är hårda fakta, säger Viveka Eriksson.
Tehy säger att ingenting har hänt i den här frågan på 20 år. Under den tiden har också Liberalerna suttit i regeringen. Varför är det här så viktigt för er nu?
– När vi satt i regeringen hade vi folk anställda för att utreda det här så vi skulle komma vidare. Nu handlar det om verkställandet, säger Eriksson.
– Vi gjorde den grundläggande beredningen, nu är det hårdvaran det handlar om, säger Perämaa.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung