DELA

Liberaler föreslår gemensam kommun på norra Åland

Liberalerna på norra Åland vill att en kommunsammanslagning av Geta, Vårdö, Finström, Saltvik och Sund ska utredas. I en motion lyfter de fram flera fördelar med en sådan lösning.
– Det blir bland annat en mera likvärdig service, säger Ulla-Britt Dahl, fullmäktigeledamot i Sund.
I går kväll lämnades motionen över till kommunfullmäktige i Sund. Det är de liberala fullmäktigeledamöterna på norra Åland som gemensamt föreslår en utredning av en kommunsammanslagning.
Ett utökat samarbete mellan Geta, Vårdö, Finström, Saltvik och Sund finns sedan tidigare som förslag, men liberalerna vill undersöka alla tänkbara framtidsscenarion, säger Ulla-Britt Dahl.
– Just nu tycker vi att vi inte har tillräckligt stor kunskap och om man utreder en sammanslagning blir det ett möjligt spår till.


Kompetenshöjning
Hon och de andra liberalerna ser flera fördelar med en sammanslagning. I motionen skriver man att en enda kommun på norra Åland skulle stärka gles- och landsbygdens röst och dessutom bli en stark motpart i förhållande till övriga åländska kommuner. De kommunala funktionerna skulle också förbättras.
– Det blir en mera likvärdig service, det blir mera kostnadseffektivt och dessutom en kompetenshöjning. Det blir också mera rättssäkert, tror vi. På den sociala sidan, till exempel, är det nu kanske en person som jobbar som socialarbetare i kommunen och det finns inte så många att bolla med, säger Ulla-Britt Dahl.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén