DELA

Liberal kritik mot turlisteförslaget

Det kostar omkring 9 miljoner euro att bygga ett nytt färjfäste på östra Föglö för Kökartrafiken. Med en årlig inbesparing på 1,4 miljoner euro tar det inte länge förrän investeringen är betald.
Torsten Sundblom, liberal lagtingsledamot från Föglö, sätter inte helt oväntat tummen ner för landskapsregeringens nya remissförslag för nästa års skärgårdstrafik som Nya Åland redogjorde för i går.
– Det enda raka är att börja bygga direkt för kortruttssystemet, säger han som räknat ut den ungefärliga inbesparingen på driften utgående från kostnaderna 2010.
Landskapsregeringens förslag går i huvudsak ut på att höja avgifterna kraftigt, eventuellt också att införa nya avgifter, och att sänka kostnaderna för skärgårdstrafiken så att nästa års kostnadsram på 17 miljoner euro hålls. Efter att synpunkterna från den första remissrundan vägts in överskrids ramen med en miljon euro.
Nya Åland har talat också med Sundbloms partikamrat Mats Perämaa som sitter på många stolar – lagtingsledamot i opposition, ordförande för Kumlinge fullmäktige och tidigare finansminister i landskapsregeringen.
– Som före detta finansminister är jag övertygad om att de stora inbesparingarna ligger i kortrutterna. Varje dag som man skjuter upp dem förlorar ålänningarna mycket pengar, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre