DELA

Leakomatic tar steget mot lägenheter

Leakomatic expanderar sin verksamhet och vänder sig nu till både industri- och lägenhetshus.
– Vi är klara för försäljning, säger Lennart Joelsson från styrelsen.
Läckagebrytaren Leakomatic har funnits sedan 2003 då framlidne VVS-teknikern Jaakko Jakobsson gjorde verklighet av sin uppfinning. Hittills har den använts i egnahemshus där man via en knappsats på väggen styrt sin mätare.
Nu har den senaste generationen brytare, Leakomatic 5000, nått marknaden. Tillsammans med teknik från Satsafe och Quedro har man tagit fram en läckagebrytare anpassad för både lägenhetshus och industrifastigheter.
Brytaren övervakar inte bara eventuella läckage, utan fungerar också som bland annat vatten-, el- och fuktmätare.
– Den har både webb- och mobilgränssnitt vilket gör att man kan administrera alla larm via datorn eller mobilen. Det är en blackbox som gör det möjligt, säger Lennart Joelsson, styrelsemedlem i Leakomatic och vd för Ålands utvecklings ab som investerat i uppfinningen.
Han fortsätter:
– Nu är vi inte längre bundna till en enda marknad och inte heller till kablar. Dessutom klarar vi alla storlekar på rör.

Letar vd
Med anledning av företagets expandering ska man nu rekrytera en verkställande direktör. Hittills har styrelsen skött en del uppgifter tillsammans med operativa chefen Peter Gabrielsson samt tre övriga anställda.
– Framför oss har vi en marknads- och försäljningsstrategi. Vi ökar på både svenska och finska marknaden och nu ska vi ge oss in i proffssegmenten, säger Joelsson.
Kan man köpa en Leakomatic 5000 till sitt egnahemshus?
– Tekniskt är det möjligt, men det är en kostnadsfråga och onödigt, säger Lennart Joelsson.
– Du vet när du kommer hem att vattnet har stängts av, du behöver inte få meddelande om det, säger skadeförebyggare Bertel Eriksson vid Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, också styrelsemedlem och investerare i bolaget.
– Vid brand behöver du brandkår, vid stöld polis. Men vid läckage sköter systemet sig själv, säger Peter Gabrielsson.
Flerfamiljshus och industrifastigheter har dock efterlyst möjligheten att även på distans sköta vattentillförseln. Vid årsskiftet började man på allvar utveckla uppfinningen och nu är den redo för marknaden.
– Första offerterna har gått ut, säger Gabrielsson.

Text och foto: MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax