DELA

Lars Selander blir yrkesrektor

Lars Selander har blivit utsedd till tillförordnad rektor för Ålands Yrkesskola. Utnämningen skedde på enskild föredragning med utbildningsminister Camilla Gunell i går.
– Jag tycker att det är roligt att de valde mig. Det skall bli stimulerande och intressant att arbeta för yrkesskolan igen, säger en nöjd Lars Selander som nu återvänder till Ålands yrkesskola.
Tidigare har han jobbat många år som lärare på skola. Lars Selander tror att landskapsregeringen såg den pedagogiska erfarenheten och det faktum att han varit rektor för sjömansskolan sedan 1999 som meriterande.
Några speciell planer för skolan har han inte. Yrkesskolan är betydligt större än sjömansskolan, men i grunden är kraven på rektorn de samma, menar han
– Som ledare för en skola är det alltid viktigt att man är lyhörd och lyssnar på både lärare och studerande.


Sjömansrektor
Som det ser ut nu börjar Lars Selander sitt arbete för Ålands yrkesskola den första augusti. Under en övergångsperiod skall han också arbeta för sjömansskolan.
Det är troligt att han kommer att ha ett finger med i spelet då det skall vaskas fram kandidater för hans gamla tjänst som sjömansrektor.
Den tjänsten har nu utlysts som ett vikariat. I slutändan är det landskapsregeringen som tillsätter tjänsten men lärarkollegiet lämnas inte utanför beslutsprocessen.
Vad krävs det av en sjömansrektor?
– Helt klart måste man har kännedom om sjöfartsnäringen. Det är ett krav. Sjönäringen har sina speciella förutsättningar med alla internationella regler och så vidare. För min del var det en stor fördel att ha jobbat på sjön.


Struktur 07
Lars Selander börjar ha en väldigt bred erfarenhet från den åländska utbildningssektorn. Förutom att ha arbetet för yrkesskolan och sjömansskolan har han varit liberal utbildningsminister och engagerat sig i arbetet för att förverkliga struktur 07.
– Där har jag varit med och jobbat, men sett det från sjömansskolans perspektiv. Nu måste jag titta på struktur 07 med andra ögon.
Vad har du för ambitioner om ett Ålands gymnasium börjar utkristalliseras?
– Jag har sagt att jag vill vänta tills landskapsregeringen fört ärendet till lagtinget och det behandlats där. Tills det kommer jag att fortsätta arbeta för Ålands gymnasium. Om det blir verklighet får vi se vad det finns för uppgift för mig inom den skolan.

FREDRIK SONCK