DELA

Larmsystem för halv miljon

Räddningsverkets och polisens larmsystem moderniseras för en halv miljon euro.
Säkrare kommunikation, snabbare utryckningar och smidigare samarbete mellan de två organisationerna är några fördelar.
(På bilden alarmmästare Markus Dahl.)
Räddningsverket och polisen skall kopplas ihop med ett datasystem där allt går genom samma server.
– Det system som vi köpte 1994 fungerade bra för de ändamål vi hade då, säger alarmmästaren Markus Dahl.
– Men firman som sålde det blev uppköpt tre gånger och de tre personer som fanns där från början blev tusen. Nu får vi ingen support. Vi får det att rulla så länge jag finns till hands, men det fungerar inte hur länge som helst.
Alarmcentralen är också sårbar på ett annat sätt. I dag finns all teknik i räddningsverket på Klinten och systemet kan slås ut i en krissituation, även om det är osannolikt. Därför ingår det i systemskiftet att en fullt fungerande alarmcentral byggs upp i bergsskyddet under stadshuset.
– Serverbytet är klart. Vi skall sitta där en vecka i sträck och se hur det fungerar. Man skall kunna ha en alarmoperatör placerad där, men för dem som ringer skall det inte vara någon skillnad.
Kopplingen till alarmcentralen på Klinten går via en fiberslinga som går upp och ner i skilda diken.


Effektivt i ambulans
Ambulansutryckningarna kan blir snabbare med det nya systemet där informationen går via myndighetsradionätet Virve, GPRS och GSM.
– Redan under larmsamtalets gång kan man skicka ut förstahandsinformation till utryckningspersonalen. I ambulansen finns en skärm med information om var de är och vart de ska. Personalen får fram hela larmet, patientens namn och status, och snabb respons på de frågor som vi ställer här.
Systemet som går under förkortningen ELS/GEOFIS levereras av tyska Neotec och används redan på andra nödcentraler i Finland.
Landskapet har beviljat en halv miljon euro som borde täcka startkostnaderna. Polisen får också ett system som är kompatibelt med alarmcentralens.
– Integreringen med polisen är viktigt. Vi får en gemensam kartserver och kan dela på information den vägen.
Men det tar tid innan det nya systemet är installerat och inkört. Poliser och alarmcentralens operatörer skall inskolas och övergången lär knappast ske i år.

PATRIK DAHLBLOM

redaktion@nyan.ax