DELA

Larm om rovfiskande turister

Envisa rykten talar om fisketurister som fyller kylbilar med nyfångade åländska fiskfiléer, för att sedan ta med fångsten till sitt hemland.
Visst förekommer det visar Nya Ålands rundringning.
Antalet turister som besöker Åland för att fiska ökar varje år. Nya Åland har talat med sex stugbyägare, både på fasta Åland och i skärgården, som berättar att både tidig vår och sen höst är fisketuristerna i stor majoritet bland gästerna. Fisketuristerna ger bra inkomster och är viktiga förlängare av turistsäsongen.
Alla stugägare har dock hört talas om, och flera har själva råkat ut för, fisketurister som tar upp betydligt mer fisk än för husbehov under sina besök. Enligt ryktet finansierar vissa gäster hela ålandsresan med hjälp av fångsten.


Andra problem
En av stuguthyrarna är Maria Häggblom. Hon har stugor till uthyrning i både Saltvik Hjortö och Geta Dånö. Under de två säsonger som de nybyggda stockstugorna varit i bruk i Hjortö har hon sett frysboxar med fisk två gånger. Och hon har även nekat gäster som bett om extra frysboxar till stugorna.
– Det är svårt att hindra dem när de väl tagit upp fisken. Man kan ju inte sitta med dem i båten heller och det hjälper inte fast man berättar och berättar om vilka regler som gäller och vilka vatten de får fiska på, säger Maria Häggblom, som påpekar att de många små vattenområdena, som ofta går in i varandra och kräver olika fiskekort och tillstånd, är ett större problem.
– Och vi ska inte skylla allt på turisterna, som ju betalar för sig. Ortsborna är precis lika galna, tar upp fisk i mängder med nät och säljer. Det är värre, säger Maria Häggblom.


Jämnar ut sig
Lars Pettersson vid Brändö Stugby har varit turistföretagare i 32 år och har ofta fiskande gäster i stugorna.
– Det händer nog att folk tar upp för mycket ibland, men lika många blir utan så det jämnar ut sig i längden. Fiskemängden i vattnen hålls konstant genom utplantering, säger han.
Vad gör du om du ser att någon tar upp för mycket fisk?
– Jag säger absolut till om någon missbrukar. Senast i förra veckan sade jag åt en person som hade onödigt mycket fisk. Jag sade att ”så här är det inte meningen att man ska göra”. Han tog nog åt sig, men sedan ringde han efter några dagar och ville komma hit igen. Men det där är ju olika från person till person, hur de reagerar när man säger till, säger Lars Pettersson.


Turistförbundet ger info
Ingmar ”Pingo” Eriksson är sportfiskeansvarig vid Ålands turistförbund och han har också hört att fångad fisk ”exporteras” med turister, men aldrig sett det med egna ögon.
– Visst förekommer det, men det är nog ytterst sällan. Vi försöker ju smyga in information om fiskereglerna direkt i broschyrerna, säger han, och berättar att man från och med i år har information på hemsidan på svenska, finska, engelska, ryska, och estniska.
– Vi kan inte göra så mycket mer än gå ut med rekommendationer. Det är svårt för mig att säga om det här är ett stort problem, men det är ingen av turistföretagarna som hört av sig för att få hjälp med just detta utan då handlar det mer om problemen med små fiskevattenområden, säger Pingo Eriksson.


Fler varje år
Det förs ingen exakt statistik över hur många fisketurister som besöker Åland.
– Men de har ökat de senaste åren och de kommer från allt fler länder. I huvudsak är det gäddorna som lockar, säger Pingo Eriksson.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax