DELA

Lär dig sy eller snida i vikingastil

Sy din egen vikingadräkt eller gör din egen trästol i vikingastil.
Det är två av vårens kurser som fornföreningen Fibula arrangerar.
En kurs om Vikingadräkten, där deltagarna själva planerar och sedan syr sin egen dräkt, är först ut när Fibula bjuder in till kurs.
– Kursen tar dels upp historik och du har chans att lära dig mer om dräktskicket på vikingatiden, men sedan ingår även det praktiska med tillklippning och sömnad, berättar verksamhetsledaren Bengt Roberts.
Det finns plats för tio deltagare i dräktkursen, som hålls på Boogården i Saltvik Kvarnbo med start 3 februari klockan 18. Anmälan görs till kursledare Gunilla Nilsson på telefonnummer 0457-529 3015.
– Vi har ordnat en liknande kurs tidigare och det har varit populärt. Men det finns ännu ett stort intresse. Många köper fina tyger, till exempel på vikingamarknaden, och vill sedan lära sig hur tyget kan användas, säger Bent Roberts.

Mer än marknad
Roberts, som numera jobbar som Fibulas verksamhetsledare på deltid, berättar att föreningen Fibula i dagsläget har 252 medlemmar varav ett 30-tal aktiva.
– Och vi tar gärna emot nya medlemmar. Många tror att vi i föreningen bara arrangerar marknaden, men vi har mycket annat på gång. Förutom kurserna arrangerar vi bland annat gästabud och lägerskolor. Mycket sköts ideellt och vi lär oss nytt hela tiden, säger Roberts.
Nästa kurs på kommande är en helgkurs i träsnideri som hålls på Rangsby skola den 27-28 februari med Torbjörn ”Totto” Eckerman som ledare. Fokus läggs på träsnideri och varje deltagare får tillverka sin egen vkingastol. Anmälan görs till Fibulas telefon 0457-342 7500.
– I planerna finns även en grundkurs i metallsmide, en kurs i nålbindning vilket är som att sticka fast med bara en nål och så småningom även i örtkännedom, säger Bengt Roberts.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax