DELA

Lantrådet tveksam till åländskt Nato-medlemskap

– Frågan är om det är lämpligt att ett demilitariserat självstyrt område är medlem i Nato. Det säger lantrådet Camilla Gunell (S).
I höst ska lagtinget diskutera demilitariseringen där också Natofrågan ska beröras.
I höst ska demilitariseringen upp till diskussion i lagtinget. Landskapsregeringen arbetar med ett diskussionsunderlag som ska lämnas över till lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd. Enligt lantrådet Camilla Gunell (S) har man velat sammanfattat demilitariseringen både ur ett historiskt perspektiv och hur det fungerar i dag.
– Det handlar både om hur man har hanterat det historiskt och om framtida frågor som vad som händer i ljuset av ett finländskt Nato-medlemskap eller en nordisk försvarsunion, säger Camilla Gunell.
Ett eventuellt finländskt medlemskap i Nato har länge varit på tapeten. Förra veckan höll president Sauli Niinistö ett utrikesforum på sitt residens Gullranda där frågan diskuterades.
– Vi behöver ha klart för oss vad Åland har för alternativ. Kan Åland fortsätta vara demilitariserat inom Nato? Jag tror att det går. Det finns andra exempel på det, till exempel Svalbard i Norge. Men frågan är om vi vill vara med och om det är lämpligt att ett demilitariserat självstyrt område är medlem i Nato eller om det i stället är vår uppgift att föra fram fred och fredsarbete, säger Camilla Gunell.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom