DELA

Långsam postgång stoppade hennes studier

Det tog nästan en månad för Annette Hagströms betyg att komma fram. Trots att antagning.se meddelade att det inte var någon fara fick hon i fredags veta att det inte blir några studier i höst. Hon känner flera andra som råkat ut för liknande händelser.

Varje år blir någon eller några åländska ungdomar strukna från de universitetsutbildningar de sökt antingen för att posten inte kommer fram eller för att antagning.se inte kan reglerna för ålänningar. Antagning.se är en hemsida som man använder för att ansöka till alla svenska högskolor och universitet.

En av dem som får skjuta upp sin studiestart är Annette Hagström. Hon avslutade sin gymnasieutbildning vid Ålands Lyceum våren 2013. Det senaste året har hon jobbat, rest i Sydamerika och volontärjobbat i Spanien. Hon har inte haft någon stress att färdigställa sin universitetsansökan och skickade in alla papper i god tid.
– Jag sökte till förskolelärarutbildningar i Göteborg, Linköping och Gävle. Jag sökte allt i god tid i april. Betygen ska vara hos antagning.se senast den 19 juni. Mina betyg kom fram den 23 juni trots att jag skickade dem med vanligt brev i maj, säger Annette Hagström.

På antagning.se kan man se i sin ansökan om betygen har registrerats. Någon sådan bekräftelse kom aldrig till Anette Hagströms ansökan.
– Jag ringde och frågade dem flera gånger och de sade att allt var okej. När de svenska antagningsbeskeden kom i fredags stod det att jag inte hade behörighet och var struken från alla mina ansökningar.

Läs mer i tisdagens Nya Åland.

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax