DELA

Lång väntan på operation efter benbrottet

I augusti förra året bröt Kurt Holmberg handleden. När gipset tagits bort visade det sig att benen i handen hade vuxit fel. Trots det skulle det ta uppemot tre månader innan han skulle kunna opereras.
Han är kritisk till att det inte finns större reurser inom ÅHS.
– Jag önskar att ingen ska hamna i min situation.
Det var i slutet av augusti 2013 som Kurt Holmberg skulle såga ner en kraftig gren från ett träd. Han klättrade upp på stegen, men det hela gick inte riktigt som han hade planerat.
– När jag sågade av det sista slog grenen tillbaka, så både jag och sågen föll fyra meter ner till marken. Jag landade så att handleden brast.
Dagen efter kontaktade han sjukhuset i Mariehamn. Där röntgades och gipsades handen.
– Sedan gick jag med det i fyra, fem veckor. Sedan tog det bort gipset, men de röntgade inte då.
Efter ett tag började det värka i handleden. I december gjorde Holmberg ett återbesök på sjukhuset och då genomfördes en röntgen.
– Då visade det sig att benen i handleden hade växt förbi varandra. Ortopeden, som var från Uppsala, sa att det här är ett vårdfel men att vi inte skulle peka ut några syndabockar. Det var lite märkligt tyckte jag, men alla var väldigt trevliga på alla vis.
Benen i handen satt hårt fast och enligt Holmberg krävdes det mycket styrka för att dra dem isär igen.
– Vaktmästaren drog i armbågen och ortopeden i handen. Men sedan visade det sig att benen i stället satt åtta millimeter i från varandra.

Efter det säger Holmberg att han ”lämnades lite åt sitt öde”. Han fortsatte att jobba en del, trots besvären i handleden, och en dag skadade han axeln eftersom han inte kunde ta emot sig med handen.
– När jag kom in med axeln beslutade de att jag skulle opereras i Uppsala.
I slutet av mars fick han en tid bokad på Akademiska sjukhuset. Han åkte dit i tron att han skulle opereras samma dag.
– Men det var bara en konsultation. Sedan fick jag beskedet att operationen skulle bli om två till tre månader.

Kurt Holmberg ville inte vänta så länge och när det stod klart att hans försäkring täckte en operation i privat regi, bestämde han sig för det alternativet.
Läs mer i fredagens Nya Åland!

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax