DELA

Landskapsbyrå flyttade till Sittkoffs

Landskapets byggnadsbyrå har flyttat till kontorsutrymmen i Sittkoffs, där hyran är hög jämfört med andra lokaler som landskapet hyr i staden.
Men fördelarna överväger, tycker både byråchefen och kansliministern.
Landskapet har tillgång till flera hyreslokaler i Mariehamn. Men när byggnadsbyrån skulle utlokaliseras från kanslihuset valde man att hyra kontorsutrymmen på andra våningen i Sittkoffs galleria.
Månadshyran är 3.500 euro.
– Säkert skulle vi kunna hitta lokaler billigare någon annanstans. Men nu hamnar byggnadsbyrån på ett någorlunda bra läge i förhållande till oss föredragande. Annars skulle vi kunna får onödigt höga transportkostnader, säger kansliminister Roger Eriksson (Lib).
Tio tjänstemän på byggnadsbyrån har flyttat in i kontorslokalerna på 250 kvadratmeter på Sittkoffs andra våning. Byggnadsbyråns bostadsenhet och räddningsenhet, med sammanlagt tre tjänstemän, blir kvar i självstyrelsegården.

Flyttar från Parkgatan
Utrymmesbristen i kanslihuset har de senaste åren lett till att landskapet hyrt kontorsutrymmen ute på stan, bland annat på Strandgatan 23 och Parkgatan 6.
Landskapsregeringen säger nu upp de utrymmen man hyrt av Birgitta Johansson på Parkgatan.
– Där har vi haft 100 kvadratmeter till något lägre kvadratmeterhyra än vad vi betalar för Sittkofflokalerna, säger Göran Frantzén.
Bostadsbyråns flytt blir början på en flyttrörelse där andra tjänstemän som varit utlokaliserade nu får komma tillbaka till självstyrelsegården.
– Om vi flyttar ut tio personer från byggnadsbyrån kan tio andra flytta in. Vår flytt möjliggör att man kan samla enheter på ett bättre sätt, säger Göran Frantzén.
Läs mer i papperstidningen.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax