DELA

Landskapets resepolicy gynnar Flybe

Hur gör landskapsregeringen med sina tjänsteresor när Air Åland, där landskapet är storägare, får konkurrens av ett lågprisflygbolag?
Frågan är aktuell, men har inte diskuterats av landskapsregeringen. Policyn säger att kostnad och tidsåtgång ska beaktas. I Nyans exempel skiljer det så mycket som 300 euro i biljettpris.
När det brittiska lågprisflygbolaget Flybe ska börja konkurrera med Air Åland på flygsträckan Mariehamn-Helsingfors kommer frågan att aktualiseras för landskapsregeringen, vars ministrar och tjänstemän reser mycket till Helsingfors.
Enligt landskapets policy för tjänsteresor, som godkändes av landskapsregeringen den 8 april 2008, ska tjänstemännen använda det välja det lämpligaste färdsättet med hänsyn till kostnad och tid. Ett billigt färdsätt ska dock inte prioriteras framom att utföra tjänsteuppdraget på effektivaste sätt.


Exempel
Nyan tog ett exempel, en tjänsteresa till Helsingfors onsdagen den 2 november, tur och retur samma dag.
Med Flybe med avresa på morgonen klockan 8.45 (ankomst 9.40) och hemresa klockan 16.45 (ankomst 17.40) kostar biljetten 77,98 euro.
Med Air Åland med avresa klockan 7.10 (ankomst 8.00) och hemresa klockan 17.50 (ankomst 18.40) kostar biljetten 318 euro. Om man väljer Full Flex, som ger större möjligheter till ändringar utan extra kostnader, kostar biljetten 390 euro.
Det skiljer alltså 250-300 euro.
Frågan om hur man ska välja i fortsättningen har inte diskuterats än av landskapsregeringen säger social- och miljöminister Katrin Sjögren (Lib).
– Det blir en aktuell fråga, men den är ganska ny så vi har inte haft upp frågan.
Läs mer i papperstidningen!