DELA

Landskapet miljonsatsar på digital utveckling

Ett nytt jätteprojekt med investeringar i fiberkablar och gemensamma IT-lösningar ska göra det offentliga Åland digitalt.
För landskapets del kan prislappen bli tio miljoner euro.
– Vi är inte riktigt i framkant när det gäller den digitala utvecklingen, säger biträdande finanschef Conny Nyholm.
Ingen skulle nog protestera mot det uttalandet. När studerande i riket kan fylla i sina stödansökningar på nätet får åländska studerande lämna in pappersblanketter hos Ams. Landskapsregeringens hemsida i sin tur ser ut att höra mer på 1990- än 2010-talet.
Landskapsregeringen, Ålands hälso- och sjukvård, Mariehamns stad och kommunförbundet har nu funnit varandra i frågan och skapat en digital plan för den offentliga sektorn.
– Visionen är ett Åland där användares behov står i fokus och det är lätt att ta del av välfärdstjänster, säger Nyholm som tillsammans med Mats Lundberg på Mariehamns stad står bakom det inledande arbetet.

500.000 nästa år
Landskapsregeringen har lovat projektet 500.000 euro per år fram till 2015. Slutnotan förväntas dock bli mycket större än så.
– Vi är beredda att investera mycket pengar i det här. Att det rör sig om miljoner är helt klart, säger finansminister Roger Nordlund (C).
Hur många miljoner vet man inte i dagsläget. Som en jämförelse kostar landskapsregeringens nya ekonomisystem, alltså en liten del av projektet, en halv miljon euro.
– Inte tror jag att det är omöjligt att vi behöver lägga tio miljoner, säger Conny Nyholm om den digitala agendan.
Kommuner och myndigheter ska finansiera de investeringar som är specifika för dem medan landskapsregeringen har tagit på sig att finansiera planeringsarbetet och de gemensamma satsningarna. I Mariehamn räknar man ännu inte med några kostnader eller besparingar till följd av projektet år 2013.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Annakaisa Suni

annakaisa.suni@nyan.ax