DELA

Landskapet går i svaromål mot Iltalehti

– Man kan inte ställa en fråga utan att veta hur systemet fungerar.
Det säger riksdagsledamot Elisabeth Nauclér om tidningen Iltalehtis undersökning där 35 procent av finländarna uppges vilja stryka överföringarna till Åland. Nu ska landskapsregeringen gå ut med ett förtydligande.

Förra veckan publicerade tidningen Iltalehti resultatet av en undersökning som visar att 35 procent av finländarna vill att överföringarna till Åland skärs ner i jakten på att minska statens utgifter. Det placerar landskapet på plats fem på listan över vad finländarna vill spara in på. Däremot verkar undersökningen inte ha sett till att de tillfrågade fick information om att Åland de facto också bidrar med pengar till statskassan och att den åländska summan därför handlar om en återbäring.
Undersökningens frågor ställdes också till samtliga riksdagsledamöter. När Ålands Elisabeth Nauclér fick frågan om överföringarna till Åland i sin hand reagerade hon omedelbart.
– Jag ringde genast till journalisten på Iltalehti. Man kan inte ställa en fråga utan att veta hur systemet fungerar. Ska man fråga om man vill skära ner överföringarna till Åland ska följdfrågan vara om man vill att ålänningarna antingen ska betala mindre skatt eller helt ta över över beskattningen. Att inte säga hela sanningen lockar fram populistiska och rasistiska kommentarer mot en minoritet, säger Elisabeth Nauclér.

Kunskapsbristen är också något som lantrådet Camilla Gunell (S) pekar på.
– Det blir är tokigt när man inom medierna använder uttryck som ”överföring till Åland”. Det ser ut som att Åland får ett bidrag från statskassan.

Läs hela artikeln i måndagens Nya Åland!

 

Alfons Röblom

alfons.roblom@nyan.ax