DELA

Landskapet förfördelar franchiseföretag

Inför etableringarna i Maxinge valde landskapsregeringen att ge ekonomiska landskapsgarantier till ett franchiseföretag.
Förra året ansökte bolaget som driver Team Sportia i Maxinge om lån för investeringar från Finlands statsägda investeringsmyndighet Finnvera. Landskapsregeringen garanterade lån från Finnvera enligt en ansökt summa, som var 190.000 euro.
Beviljan av ansökan innebär att bolaget som driver Team Sportiabutiken, Pointblank Retail Ab, får ett bättre ekonomiskt handlingsutrymme än de bolag som redan finns på Åland och driver detaljhandel med kläder och sportutrustning. Det är landskapsregeringen som får ta den ekonomiska smällen om affärsverksamheten man lånat ut pengar till går i konkurs.
Team Sportia är en franchisefirma, vilket betyder att enskilda företagare betalar för att få använda ett varumärke och affärssystem som franchisebolaget tillhandahåller. Team Sportias centrala bolag i Sverige dras med ekonomiska problem och har ansökt om rekonstruktion, som är ett sätt att undvika en konkurs.

Ser inga problem
Beslutet om att ge Pointblank Ab garantier för lånen från Finnvera fattades av näringsminister Fredrik Karlström. Han ser inga problem med beslutet.
Snedvrider inte det här konkurrensen för nuvarande åländska företag?
– Alla som har intresse av det och vill utveckla sin verksamhet har rätt att få samma garanti. Om någon annan till exempel vill utöka sin affärsyta så har alla samma rätt till det, säger Karlström.
Karlström känner inte till något fall under de senaste 10-20 åren där landskapet fått infria lånegarantin.
– Det är en bra fråga och jag tänkte på den saken själv. Om det hade varit ett bidrag till en detaljhandel på Åland som snedvrider konkurrensen skulle jag inte acceptera det, men pengarna ska betalas tillbaka och det är lite dyrare lån än om de kommit från banken, säger Karlström.
En franchiseföretagare betalar för rätten att i det här fallet öppna en butik. Försvinner inte de här pengarna från Åland till Team Sportia i Sverige?
– Det är upp till företagarna att bestämma hur de vill bedriva verksamheten, det ska inte jag lägga mig i. Grejerna kommer ju någonstans ifrån ändå, säger Karlström.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax