DELA

Lagförslag drabbar åländska postföretag

Företagen som skickar veckotidningar från Åland till Finland är eniga om att regeringens lagförslag sänker verksamheten.
I fredags berättade Nyan att regeringen lagt ett lagförslag som ska stoppa återimporten av veckotidningar från Åland till riket. Enligt lagförslaget ska den nedre skattegränsen på veckotidningar slopas, och då försvinner fördelarna med att skicka tidningarna via Åland.
På Posten Åland tar vd Henrik Lundberg saken med ro.
– På det sätt förslaget gjorts verkar det som om det finns en enighet i regeringen för det. Det är en del av vår verksamhet som kommer att försvinna, säger Lundberg.
Kommer jobb att försvinna från Posten Åland?
– Visst är det jobb som försvinner men vi har så mycket annat på gång så vi kommer att omplacera de som jobbade med det här, svarar Lundberg.

Ändrade spelregler
Daniel Eriksson, vd för Pectus, är mer kritisk till lagförslaget.
– När centralskattenämnden beslutade att tidningar kunde tryckas och bearbetas i Finland och sedan skickas via Åland räddades tryckerijobben i Finland. Hela saken startades av tryckeriarbetarförbundet i Finland. Ändå har man valt att gå vidare med ett sådant här lagförslag och ändrat spelreglerna för frågan, säger Daniel Eriksson.
Regeringen motiverar också lagförslaget främst med att staten förlorar skatteintäkter.
– Problemet med det är att förlagen redan är i kris med lägre upplagor och digital media. Om de får ytterligare 10% moms på sig så hamnar också tryckeribranschen i kris, och då kan staten förlora betydligt mer än de 30 miljoner man säger sig få in på det här, säger Daniel Eriksson.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson