DELA

Laddar för ålänningarnas favoritfest

Skördefesten är det evenemang på Åland som har flest besökare. Det visar en undersökning. Nu laddar arrangörerna för en ny succé med många nyheter.
Lena Brenner och Mari Rosenqvist är projektledare för skördefesten som arrangeras runt om på Åland. Duon är stolt över att presentera alla de nyheter som finns i den tolfte upplagan av skördemarknaden och den sjätte av de öppna gårdarna.
– Vi vill öka och stärka förtroendet för åländska produkter, säger Brenner.
– Det skrivs mycket i media om livsmedelstillverkning, det här är ett ypperligt tillfälle att prata direkt med producenterna om hur djur föds upp och hur grönsaker odlas på Åland.
En av nyheterna i år är just att företag, organisationer och föreningar inom jord- och skogsbruket lyfts fram genom att medverka ute på olika gårdar. Till exempel finns Ab Chips med på Roald och Ulla Erikssons gård i Hammarland Mellantorp.
– Det här är en chans att komma ut och träffa våra kunder, folk vet inte vad vi sysslar med ute i Haraldsby. Vi behöver fler odlare, gärna yngre, säger Chips odlingschef Christer Clemes.
– Vi har tänkt ta upp potatis under skördefesten för att visa hur det går till genom en potatissafari, säger Roald Eriksson.

Kungabiblar
På Stall Eriksgård, som för första gången deltar i skördefesten, ska makarna också bland annat ha försäljning, traktorkörning, hästmassage, fårklappning samt en möjlighet för folk att testa på att köra travhäst.
– På lördag 14.00 ska lantrådet Viveka Eriksson komma och testköra, tipsar Roald Eriksson.
Utöver det ska man visa upp den delen av gården som fungerar som museum.
– Där finns kungabiblar som säkert lockar historieintresserade. Den äldsta är en Gustav Vasa-bibel från 1500-talet, berättar Ulla Eriksson.
Vid årets skördemarknad, som arrangeras på söndag vid naturbruksskolan, har arrangörerna ett nytt samarbete som involverar elever från Ålands handelsläroverk.
– Vi har fått i uppgift att organisera cirka 50 elever. Vi har hand om ingången, hälsar folk välkomna, delar ut äppel och räknar besökare. Dessutom har vi tänkt ha en guide med i bussen som det finns möjlighet att ställa frågor till och få mer information från, säger Andreas Skogberg.

Vita fläckar
Andra nyheter är att de öppna gårdarna, där 13 är nya, alla har öppet ända till 22.00 på kvällen. Vidare ordnas bland annat en vallhundstävling på Fårgården, tomtarna gör ett stopp i Sund vid Ålands fotografiska museum på sin väg till Lappland och en mjölkrobot i visas upp i Nästgård.
– Det är roligt att de vita fläckar vi tidigare hade på kartan, Hammarland och Vårdö, nu täcks upp med öppna gårdar, säger Lena Brenner.
Hon hoppas på fint väder i helgen även om det inte brukar spela någon roll.
– Det har bara regnat ett år, men då kom det lika mycket folk och försäljarna sålde lika bra, säger Brenner.

Text och foto: MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax