DELA

Kvinnan hjärtesak för 1,6-miljonersklubben

Den medicinska forskningen har länge bedrivits med mannen som utgångspunkt. Men i Sverige finns en motkraft som växt sig allt starkare de senaste tio åren: 1,6-miljonersklubben.
I måndags var en av grundarna på Åland.
– Vet ni vad det är för symtom vid en hjärtattack?
Frågan ställs av livsstilscoachen Marie Mian, en av grundarna till 1,6-miljonersklubben.
För tio år sedan var det svar hon fick oftast ”tryck över bröstet och en smärta som strålar ut i vänsterarm”. I dag vet många det inte alltid är så svart på vitt. Så också en av dem som kommit till måndagens föreläsning i Hotell- och restaurangskolan:
– Det kan variera.

Skillnader finns
Symtomen ser nämligen ofta olika ut beroende på om det handlar om en man eller kvinna, säger Marie Mian.
– En del kvinnor kan känna det i käkarna och endel får magont – men det visste man inte förr.
Hon tar upp ett annat exempel: kvinnor får inte lika ofta som män den karaktäristiska röda ringen vid borrelia. Den medicinska forskningen utgick länge från manskroppen och kvinnorna fick hålla tillgodo med de mediciner som tagits fram för män.
Men Marie Mian vill inte anklaga någon för diskriminering.
– Man har sett på män och kvinnor som människor och trott att det är samma som gäller för alla.

Fokus på hälsa
1,6-miljonersklubben har, tvärt emot vad många tror, ingenting med pengar att göra, säger Marie Mian. Namnet kommer sig av att det 1998 fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. I dag är klubben med sina 33.000 medlemmar en av Sveriges största föreningar och en maktfaktor att räkna med. Till sitt förfogande har gruppen ett 20-tal läkare och professorer över hela Sverige.
Här står kvinnors välbefinnande och hälsa i fokus. Det handlar om att sprida information om hjärt- och kärlsjukdomar, stress, utbrändhet, kost och motion, hjärnforskning, ekonomi och jämställdhet.
Ett 60-tal personer kom för att lyssna till föreläsningen. Arrangör var Frisinnade kvinnor.

ANNIKA KULLMAN