DELA

Kvinna dog i svininfluensa

Svininfluensan har krävt sitt första dödsoffer i Finland.
En 25-årig kvinna, som led av en svår kronisk sjukdom, avled i lördags i Österbotten.
– Finlands första dödsfall med anknytning till influensaviruset A(H1N1)v, det vill säga svininfluensa, inträffade i norra Österbotten, skriver social- och hälsovårdsministeriet (SHM) och Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett gemensamt pressmeddelande.
– Senaste lördag dog en kvinna med en svår långtidssjukdom i Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Den 16 oktober hade det konstaterats att hon har en luftvägsinfektion orsakad av svininfluensaviruset. Samma dag fick hon läkemedelsbehandling med oseltamivir (Tamiflu). Dödsorsaken utreds som bäst.


Norra Finland
Enligt THL har det i Finland konstaterats 522 säkra fall av svininfluensa. Ungefär 150 av diagnoserna har ställts under de två senaste veckorna.
– Största delen av fynden förra veckan hittades i norra Finland. På andra håll i Finland finns det inga tecken på större anhopningar av smitta.


Var väntat
Enligt institutet var det väntat att dödsfall skulle förekomma i samband med svininfluensan även i Finland. Viruset har mycket stor spridning ute i världen.
– Epidemin har börjat i flera europeiska länder. Senaste vecka pågick den i nio länder i Europa, dvs. Nederländerna, Belgien, Bulgarien, England, Spanien, Irland, Island, Nordirland och Sverige. Det här är ovanligt vid den här tiden på året. (tt-s/FNB)