DELA

Kungsgården är redo för gäster

Känn historiens vingslag och ät vid Urho Kekkonens bord i Grelsby kungsgård. Gården är renoverad och öppnar nu för besökare.
Renoveringen av mangårdsbyggnaden vid Grelsby kungsgård är så gott som färdig. De första gästerna kommer redan på söndag, berättar Stefan Simonsen, som har ett trettioårigt arrendekontrakt med landskapet för gården.
– Renoveringen inleddes lite smått redan för ett år sedan, men det var i oktober som vi satte i gång på allvar, säger han.
Han håller på att röja upp på gården och fixa till det sista på utsidan av huset då vi träffar honom. I huset har golvet bytts ut i tre rum, vatten- och elledningar är helt nya, ytterväggarna har isolerats och så vidare.
– Inget har varit extra krångligt med renoveringen. Man får räkna med att något är ruttet i ett så här gammalt hus. Sneda innerdörrar har varit det största problemet.


Öppet hus
För den som vill bekanta sig med den nyrenoverade kungsgården med anor från 1300-talet är det öppet hus lördagen den 21 juli 2012 mellan klockan två och sex. Man kan ta med en picknick-korg och avnjuta den i trädgården och insupa den anrika atmosfären. Kungsgården ligger vid Pålsbölevägen, cirka 200 meter från avtaget från Getavägen.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson