DELA

Kumlinge och Brändö i bredbandstopp

Kumlinge och Brändö hör till de kommuner som har bäst tillgänglighet till snabbt bredband i Finland.
Sett till hela Åland är det sämre ställt, endast sexton procent av de åländska hushållen har enligt kommunikationsverkets kartläggning tillgång till snabbt bredband.
Enligt support-tekniker Mikael Niilimaa på Ålcom är statistiken dock något missvisande eftersom fibernätet i landskapet är bra utbyggt och de flesta kunder har internetanslutning via telefonnätet med en standarddataöverföring på upp till 28 Mbit/s. Kommunikationsverket drar gränsen för snabbt bredband vid 30 Mbit/s och skillnaden är enligt Ålcom marginell.
– Vi har ingen statistik över hur många av alla åländska hushåll som nås av bredband men det välutbyggda fibernätet är ryggraden och vem som helst kan lägga in en beställning på fiber eller ADSL hos respektive telefonbolag. Telefonbolagen har också byggt ut flera ADSL-centraler närmare kunderna, så fler abonnenter kan få högre fart och då nås av sådan tjänster som till exempel IPTV.
Andelslaget Brändö Kumlinge fiber bildades 2007 och har dragits med en hel del förseningar, kostnadshöjningar och andra svårigheter. Enligt styrelseordförande Mats Perämaa fungerar det nu bra.
– Nu är infrastrukturen på plats och vi är nöjda.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist