DELA

”Kroatien är ingen bricka i spelet om EU-parlamentplatser”

Kroatiens ambassadör Krešimir Kopcic är inte särskilt upprörd över den åländska Centerns förslag att använda Kroatien som påtryckning för att Åland ska få en egen plats i EU-parlamentet.
– Vi har fått förklarat för oss vad det handlar om och vi känner oss absolut inte som någon bricka i spelet mellan Finland och Åland.
Krešimir Kopcic har innehaft ambassadörsposten i Helsingfors i ett halvt år och det åländska besöket var hans första utanför huvudstaden.
– Besöket har varit en ögonöppnare för mig och jag har lärt mig mycket om Åland under dagen, inte minst om historien där det finns en del likheter mellan Åland och Kroatien.
Under dagen besökte Kopcic självstyrelsegården, sjöfartsmuseet, Viking Line och Ålands näringsliv. Han förde officiella samtal med talman Britt Lundberg, lantrådet Camilla Gunell och landshövdingen Peter Lindbäck.
– Vi har haft goda samtal. Jag tror inte att Kroatien har någon del i vad som händer mellan den finländska regeringen och Åland och vi känner oss absolut inte som något offer i den här fråga, eller att det är något problem.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Anne Sjökvist