DELA

Kritik mot minister för curlingbidraget

Näringsminister Fredrik Karlström (Ob) får frän kritik av Nyans läsare för beslutet att bevilja 100.000 euro av skattemedel till Ålands curling ab för en ny hall.
Trots beslutet är han fortfarande emot bidrag – men på längre sikt.
Nya Åland berättade om beslutet i fredagens tidning: Näringsministern hade beviljat investeringsbidraget, på enskild föredragning, om högst 103.568 euro till curlingaktiebolaget – hälften från EU, hälften från landskapet – och summan är en femtedel av den beräknade totalkostanden på drygt 500.000 euro.
I artikeln framgick också att resten av investeringskostnaden skulle finansieras av privatpersoner och banklån och att också internationella curlingförbundet ska hjälpa till.

Många reaktioner
Artikeln väckte många reaktioner på Nyans hemsida. Alla utom ett par läsare är starkt kritiska till bidraget och undrar om inte pengarna behövs till annat nu när det är spartider.
Karlström försvarar sitt beslut med att curlinghallen fyller kriterierna för stöd från EU och regelverk som den förra regeringen gjorde upp och att man inte kan kasta regelverket över ända på en gång bara för att en ny minister tillträtt.
Hur många curlingutövare finns det på Åland?
– Inte så många att det motiverar en egen hall på Åland. Men med den hör satsningen vill man dra hit spelare från Sverige, det är en turistisk satsning till stor del. Det här blir något annorlunda och nytt, säger Karlström.
Har bolaget gjort någon marknadsundersökning av intresset i Sverige eller Finland att komma till Åland och spela?
– Man har till och med internationella curlingförbundet med sig.
Men har man presenterat någon marknadsundersökning för dig?
– Det viktiga är att entreprenörerna tror på projektet.
En snabbkoll på internet visar att Sverige har 36 curlinghallar med sammanlagt 131 banor. Enligt Svenska curlingförbundets verksamhetsberättelse 2010-11 var klubbarna 70 och antalet registrerade medlemmar totalt 4.607 i hela landet.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre