DELA

Krill-olja och spikkudde hett inom hälsokostbranschen

Alandica fylldes av hälsokost och egenvårdsprodukter när den nordiska Life-kedjan höll konferens i helgen. De senaste nyheterna inom branschen presenterades och den populära spikmattan har blivit en kudde.
Krill-olja, spikkudde och superfood är det nyaste i hälsokostbranschen. Det fick deltagarna i den stora Life-kongressen i Alandica i helgen lära sig. Nästan 400 deltagare från Norge, Sverige och Finland deltog i kongressen. Även Åland hade några deltagare. Under kongressen presenterade ett 50-tal leverantörer sina produkter.
Mikael Laasonen, vd för Life Finland Oy säger att Åland passade bra för att fira Life-kedjans 15-årsjubileum.
– Vi är en nordisk kedja och här på Åland blandas kulturen mellan Finland, Sverige och Norge.

Superfood
Vilka är nyheterna inom hälsokostbranschen?
– Det finns ingen trend inom naturmedel, men det som kommer nu är superfood, det vill säga livsmedel med hög näringsnivå.
Maten vi äter har inte samma näringsnivå som för 20 år sedan berättar Laasonen och nu har intresset ökat för näringsrik mat eller ekologisk mat som inte är så manipulerad, som till exempel broccoli, ekologiska nötter och bär.

Krill-olja
Janne Smeds, en av de åländska deltagarna, berättar om en annan nyhet, krill-olja, ett preparat med lättupptaglig omega-3. Krill är ett kräftdjur som lever i saltvatten.
– Den är inte godkänd inom EU än och säljs bara i norska Life-butiker. Det tar ett år innan den kommer till Sverige eller Finland för EU ska kontrollera och godkänna den först.
Spikmattan, eller shaktimattan, är redan populär, men nu finns även en spikkudde, som Jakob Johansson från Medica Nord visar upp.
– Många har haft spikmattan hoprullad under nacken, men nu finns det en speciell kudde. Den här ger bättre stöd.
Snart finns även en fotmodell av spikmattan till försäljning.
Även miljömedvetandet hos leverantörerna har ökat och det sprider sig också inom Life-kedjan.
– Många företag har berättat att de planterar träd för att kompensera de koldioxidutsläpp de bidrar till, säger Smeds.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax